torsdag, november 20, 2008

Norge valde - tyvärr - amerikanska JSF

I väntan på votering om Lissabon-fördraget kom beskedet att Norge säger nej tack till vårt svenska Jasen-plan och istället väljer det amerikanska JSF.

Det har bara gått några dagar sedan de nordiska försvarsministrarna skrev under en gemensam debattartikel om ökat samarbete på de flesta områden när det gäller försvaret.

Det hade varit bra för Sverige om Norge valt JAS, det hade varit bra för det nordiska försvarssamarbetet och det hade varit bra för Norge. Men nu blev det inte så. Och kanske ska man inte vara förvånad.

Vi befinner oss i en orolig tid då Ryssland bygger upp sin militära förmåga och hela sitt militärkomplex. Bara för någon vecka sedan meddelades det stolt från Moskva att Ryssland nu exporterade vapen till samtliga länder som Sovjetunionen en gång gjorde.

Varför är jag då inte förvånad att Norge valde det amerikanska JAS? Jo, därför att Ryssland rustar. Ryskt bombflyg kränker norskt luftrum nästan på regelbunden basis. Ryssarna skramlar med sina arsenaler för norrmännen. Sverige väljer fortfarande att stå utanför Nato. Ett löfte som de fyra allianspartierna gav inför regeringssamarbetet att det inte skulle bli aktuellt med någon Nato-ansökan under denna mandatperiod.

Om, vilket vi verkligen får hoppas aldrig blir fallet, det skulle hända något i vår del av världen där Ryssland är inblandat och där Norge finns med är det onekligen säkrare för norrmännen att lita på Nato-kollegan USA med avtal om ömsesidigt bistånd än att lita på Sverige som förvisso har uttalat sig för att bistå grannländerna om de skulle bli angripna. Men något avtal finns inte. Norge går på den säkra linjen före den osäkra.
Personligen tror jag situationen varit annorlunda om Sverige varit med i Nato. Då hade chansen ökat att det blivit JAS som norrmännen valt.

Initiativet som den svenska regeringen har tagit till ökat nordiskt försvarssamarbete är bra. Men det är enligt min uppfattning bara ett första steg. Ett riktigt nordiskt försvarssamarbete värt namnet får vi inte förrän både Sverige och Finland är med i Nato. Och det hade inte heller skadat om Norge blivit medlem i EU. Kanske Norge skulle passa på och följa med Island som nu tycks vara på väg in i den Europeiska Unionen.
Jag tror och hoppas på ett framtida nordiskt försvarssamarbete. Men det kan endast ske i full skala om de nordiska länderna är medlemmar i Nato.
Två av regeringens partier är för svenskt medlemskap i Nato; folkpartiet och moderaterna. Nästa mandatperiod måste frågan lyftas.

Inga kommentarer: