måndag, juni 25, 2012

USA:s Moskvaambassadör anklagas för att förbereda revolution i Ryssland

Det är inte bara den ryske överbefälhavaren som hotar sina grannländer med ryskt vapenskarammel. I New York Times kunde man för några dagar sedan läsa om hur den ryske utrikesministern Sergej Lavrov nu varnar västvärlden för att lägga sig i upproren i arabvärlden.
I onsdags i den gångna veckan förklarade Lavrov att uppmuntran utifrån, med en klar passning till västvärlden, till uppror mot regimer i Mellersta Östern och i Nordafrika kan leda till ett mycket stort krig som skulle orsaka lidande inte bara i länderna i denna region utan också i stater långt därifrån.

Kritiken mot västvärlden i allmänhet, och mot USA och NATO i synnerhet, har påtagligt ökat i Ryssland. På en presskonferens i onsdags ägnade sig den ryske utrikesministern åt skarp kritik mot västvärldens politik när det gäller Iran och Syrien. Västvärldens inblandning kan leda till en våldsspiral.
Kritiken kom strax efter att den ryska statskontrollerade televisionen hade anklagat den nye USA-ambassadören i Moskva, Michael McFaul, för att försöka provocera fram en revolution i Ryssland. Rysslands president Vladimir Putin har ungefär samtidigt gått till kraftigt angrepp mot den förhållandevis oberoende radiostationen Ekho Moskvy som han hävdar går amerikanska intressen.
Enligt Lavrov ska nu Ryssland utnyttja sin position i FN:s säkerhetsråd och lägga in sitt veto mot varje förslag som förordar militära aktioner mot Syriens president Assad. Lavrov konstaterade att utländska regimer beväpnar militanta grupper och extremister i Syrien. Han passade på att kraftig kritisera USA:s FN-ambassadör Susan E Rice som uttalat oro för möjligheten att Ryssland säljer och levererar vapen till Syrien.
-Vi behöver inte förklara eller rättfärdiga någonting. Vi handlar bara med varor som inte är internationellt förbjudna, förklarade Lavrov. Den ryske utrikesministern passade också på att varna för angrepp på Iran. Något sådant tolereras inte av Ryssland.

New York Times konstaterar att förhållandena mellan USA och Ryssland är sämre än på länge och att det blivit värre det senaste året. Samtidigt som USA fick hård kritik från den ryske utrikesministern så lovordade han Kina och de rysk-kinesiska förbindelserna.

Sent i tisdagskväll hade rysk tv ett inslag om den amerikanske Moskvaambassadören som är en av president Obamas topprådgivare när det gäller Ryssland. Programmet tog upp ambassadörens möten med ryska oppositionsledare och menade att hans verksamhet gick ut på att lägga grunden för en revolution i Ryssland.

För icke-demokratin Ryssland är det uppenbarligen svårt att förstå att diplomater från demokratiska länder har som uppgift att träffa politiker inte bara som ger den sittande regimen sitt stöd utan också de som befinner sig i opposition. I Ryssland är dessa möten med regimkritiker tillräckligt för att bli anklagad för att förbereda en revolution.